Ökörsütés
Az idei gyulai húsos majális különleges attrakciója egyértelműen az 
ökörsütés volt. Ezzel Bezdán Jánoséknak régi terve vált valóra.
 
Az előkészületeket  már jó előre megtették. Külön mestert 
szerződtettek erre az alkalomra, aki ennek a roppant bonyolult és 
időigényes műveletnek minden csínját-bínját ismeri. Másfél 
hónappal a rendezvény előtt kiszemelték az állatot, amelynek 
élősúlya 460 kilogramm volt. A nagy esemény elött öt nappal a jószágot az 
üzemben levágták, és pácolták egy hűtött térben. 
Mi minden kell egy ökörsütéshez? Legelőször is kellő 
szakismeret és tapasztalat. De emellett kell még 25 mázsa fa, több tíz kiló 
fűszer, valamint olaj és húsleves, amelyek a pácolásnál elengedhetetlenek. 
A pácolási folyamat végén megkezdődik a tűzdelés, méghozzá tíz 
centiméterenként. Ekkor fokhagyma és bors is szükségeltetik a precíz 
művelethez. Mivel szombaton került sor a nagy attrakcióra, péntek 
éjféltől már égett a máglya, és ennek köszönhetően szombat 
délelőtt 11 órakor kezdődhetett a kóstolás. A mintegy ezerötszáz 
adag elkészítése és kiporciózása ugyanis több órát vett igénybe, de a várakozás 
csak fokozta az étvágyat és a hangulatot.
Kevés fantáziával bárki elgondolhatja, hogy egy 270 kilogrammos átpácolt és 
megsütött pecsenyénekvaló ökörnek nem egyszerre sül meg minden porcikája. 
Ekképp három körben szolgálták fel ezt a fenséges és különleges ételt. A 
kénytelen sorbanállásért bőséges kárpótlásul szolgáltak a finom falatok. 
Aki nem hiszi, kérdezze meg a gyulai kollégákat.