2000. VIII.évfolyam 3.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

Ökörsütés

Az idei gyulai húsos majális különleges attrakciója egyértelműen az ökörsütés volt. Ezzel Bezdán Jánoséknak régi terve vált valóra.

Az előkészületeket már jó előre megtették. Külön mestert szerződtettek erre az alkalomra, aki ennek a roppant bonyolult és időigényes műveletnek minden csínját-bínját ismeri. Másfél hónappal a rendezvény előtt kiszemelték az állatot, amelynek élősúlya 460 kilogramm volt. A nagy esemény elött öt nappal a jószágot az üzemben levágták, és pácolták egy hűtött térben.

Mi minden kell egy ökörsütéshez? Legelőször is kellő szakismeret és tapasztalat. De emellett kell még 25 mázsa fa, több tíz kiló fűszer, valamint olaj és húsleves, amelyek a pácolásnál elengedhetetlenek. A pácolási folyamat végén megkezdődik a tűzdelés, méghozzá tíz centiméterenként. Ekkor fokhagyma és bors is szükségeltetik a precíz művelethez. Mivel szombaton került sor a nagy attrakcióra, péntek éjféltől már égett a máglya, és ennek köszönhetően szombat délelőtt 11 órakor kezdődhetett a kóstolás. A mintegy ezerötszáz adag elkészítése és kiporciózása ugyanis több órát vett igénybe, de a várakozás csak fokozta az étvágyat és a hangulatot.

Kevés fantáziával bárki elgondolhatja, hogy egy 270 kilogrammos átpácolt és megsütött pecsenyénekvaló ökörnek nem egyszerre sül meg minden porcikája. Ekképp három körben szolgálták fel ezt a fenséges és különleges ételt. A kénytelen sorbanállásért bőséges kárpótlásul szolgáltak a finom falatok. Aki nem hiszi, kérdezze meg a gyulai kollégákat.

előző cikk újság tartalomjegyzék  
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre