HÚSOS 2001. IX.évfolyam 3.szám
KITEKINTÉS

Szakmai konferencia Dániában

Dániában, a Skaelskör konferencia központban rendezték meg május közepén azt a húsipari szakmai konferenciát, amelyen Kapuvári József, a HDSZ elnöke a kelet-európai régiót képviselte. Az Európai Unió tagállamaiból érkezett szakszervezeti vezetők azt vitatták meg, hogy a globalizáció milyen hatással van az élelmiszeriparra, milyen változások észlelhetők az ágazatban az 1993-ban tartott hasonló tanácskozás óta. A programban hagsúlyosan szerepeltek az élelmiszerbiztonsággal összefüggő kérdések, különösen tekintettel a munkavállalók ilyen jellegű képzésére, illetve a munkavégzés során jelentkező egészségügyi kockázatokra.

Modern berendezés egy dán húsüzemben
A konferencia résztvevői megálapították, hogy Nyugat-Európában változatlanúl jelentkeznek a globalizációs hatások, további vállalati fúziók történnek, koncentrálódik a termelés és ezzel együtt csökken a munkahelyek száma. A hatékonyság növekszik, a munkavállalók mind nagyobb fizikai és szellemi terhelésnek vannak kitéve, ugyanakkor egyre erőteljesebben érzékelhető a folyamatos képzés igénye, amely fontos tényezője a munkavállalási esélynek. Aki rugalmasan alkalmazkodik a változó munkaerő-piaci követelményekhez, könnyebben munkához jut.

A szakszervezetek nem lépnek fel a modernizációs folyamattal szemben, de hangsúlyt helyeznek arra, hogy a munkáltatók a felszabaduló munkaerő számára a termékek feldolgozottsági fokának növelésével új munkahelyeket hozzanak létre. Ebben a dán érdekvédők jelentős sikereket értek el, az erőteljes modernizáció ellenére nem csökkent a foglalkoztatottak száma, a korábbi évekkel megegyezően, mintegy 27-28 ezer főt foglalkoztatnak a dán húsiparban. Ahogy Kapuvári elnöktől megtudtuk, a konferencia programjában szerepelt egy dán vágóhíd megtekintése is, de a száj- és körömfájásra tekintettel elmaradt. A résztvevők videón nézhették meg Dánia első százszázalékosan automatizált vágóvonalát, amelyet a német kollégák is húsipari tudományos-fantasztikus jelzővel illettek. Egyébként a tanácskozáson sok szó esett a BSE, valamint a száj- és körömfájás húspiacra gyakorolt hatásáról. A szakszervezeti vezetők mérlegelték azokat a kockázatokat, amelyeknek a munkavállalók vannak kitéve a fertőzött régiókban.

-th