HÚSOS 2005. XIII.évfolyam 1.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Kolbász a zsemlében

A Vágóállat- és Hústermék Tanács (VHT) vöröshús-fogyasztást ösztönző programjának 2004. évi akciója keretében csaknem harminc ezer gyermek kapott legalább egy hétig kolbászt és minőségi felvágottakat a tízórai zsemlébe.

A VHT középtávú marketing tervében kiemelten szerepel a fiatalok húsfogyasztási szokásainak egészséges irányú befolyásolása. Ismeretes, hogy a vöröshús-fogyasztás el?nyei fiatal korban fokozottan jelentkeznek (gyors vasfelvétel, nélkülözhetetlen vitaminok bejuttatása a szervezetbe, teljes aminosav-garnitúra megléte, stb.), ezért az akció egyik célcsoportja az iskolás korú gyermekek. Korábbi évek tapasztalatai alapján 2004-ben pályázatot hirdettek Mi is kérünk KOLBÁSZT A ZSEMLÉBE címmel. A pályázatra 112 iskola jelentkezett több mint 27500 kisdiákkal.

A pályázat elfogadásának feltétele volt, hogy a zsemlét a fenntartónak, vagy valamely támogatónak kellett biztosítani, továbbá nyilatkoznia kellett az iskolának, hogy az akció lebonyolítását személyzetével végrehajtja, a „kolbászos zsemle” higiénikusan készül el, és az akció időtartama alatt a gyermekek legalább egy tájékoztató előadást hallgatnak meg a vöröshús-fogyasztás előnyeiről, valamint a támogatás elnyerése esetén számoljanak be az akció lefolyásáról. Az iskolák a feltételeket vállalták.

Az akciót novemberben bonyolították le, időtartama egy hét (5 nap) volt, de sok helyen ez kitolódott 7-10 napra, mivel a feldolgozó cégek saját költségükre megnyújtották a napokat. Összességében csaknem 30000 tanuló kapott legalább egy hétig minőségi felvágottakat a zsemlébe, ez a számítások szerint csaknem 8000 kg volt, mintegy 7 millió Ft értékben. Az akciót követően minden iskola visszajelezte, ha lehet, a szervezők ismételjék meg, vagy hosszabbítsák meg a programot. Sok iskolás az akció keretében kóstolhatott meg először igazi húsipari finomságokat.

Forrás: VHT honlapja