HÚSOS 2008. XVI. évfolyam 3.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Húsos elnök az ÉFOSZ élén

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke került a közelmúltban az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) élére. A lap olvasói által is ismert szakember vezetésével várhatóan tovább erősödik az élelmiszeripari szakmai szövetség érdekérvényesítési potenciálja, lobbi ereje.

Az ÉFOSZ, mint a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások egyetlen országos gazdasági, szakmai érdek-képviseleti szervezete, 1989-es megalakulása óta elsődleges céljának a megfelelő szabályozási környezet létrehozását tekinti, hogy ezáltal javítsa tagvállalatai versenyképességét a hazai és a nemzetközi piacokon. Az ÉFOSZ 17 országos élelmiszeripari szakmai szövetség, egyesülés, valamint több mint 40 közvetlen egyéni tag föderációja.

Feladatának tekinti az iparág véleményének tolmácsolását a törvényalkotók, a hatóságok és a fogyasztók számára. Az állami szervekkel és az élelmiszerlánc többi tagjával együttműködve arra törekszik, hogy a piacra csak biztonságosan fogyasztható élelmiszerek kerüljenek.

Tekintettel arra, hogy ma már a törvényalkotás jelentős része az Európai Unióban zajlik, az ÉFOSZ mindent megtesz, hogy hangját európai szinten is hallassa. 1992 óta tagja az Európai Élelmiszeripari Konföderációnak, a CIAA-nek, ahol szakértői képviselik a hazai ipar érdekeit. Az ÉFOSZ a politikai pártoktól, a hatalomtól független szervezet, de az iparág érdekében a kormányzattal és a törvényhozással együttműködésre törekszik.

A föderáció gazdasági, társadalmi jelentőségét jól jelzi néhány számadat. Körülbelül 1520 milliárd Ft bruttó termelési értéket állítanak elő a tagjai, ami az iparág éves teljesítményének mintegy 80 százaléka. A mezőgazdasági árutermelés 70 százalékát vásárolják fel, és foglalkoztatják az iparág által alkalmazott munkaerő 75 százalékát, azaz mintegy 86 ezer főt.

A ÉFOSZ-ban korábban is jelentős szerepet játszottak a húsipar képviselői, Éder Tamás elnökségével folytatódik ez a hagyomány. Jó munkát, sikeres együttműködést kívánunk az új elnöknek.