HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 6.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

Bérkompenzáció lesz, béremelés lehet

Nemcsak a bérkompenzációban, hanem további béremelési tárgyalásokban is bíznak a kaposvári Kométa dolgozói. Vida Kálmán, a cég szakszervezeti vezetője szerint nem lesz egyszerű az idei év, de talán ezúttal is példát tud mutatni a kaposvári cég azzal, hogy az országban talán egyedülálló módon némi béremeléssel is számolhatnak a dolgozók.

– December közepén, a korábbi éveknek megfelelően, tavaly év végén is benyújtottuk bérfejlesztési igényünket – mondta el Vida Kálmán. – Ez tartalmazta a kompenzációt és némi bérfejlesztést is. Január első felében megérkezett a válasz: a cég vezetése számára fontos a bérfejlesztés, de erre, mint ahogyan ez már gyakorlat a Kométánál, február végén – március elején kezdjünk tárgyalásokat.

Vida Kálmán (középen) a Hősök terén kollégákkal

Megdöbbent cégvezetés

– Mégis – mint ahogy mindenütt az országban – Kaposváron is a bérekről szól majd az év első néhány hónapja is. Hogy fogadta az olasz tulajdonos, hogy a jogszabályváltozások miatt kompenzációt javasol a kormányzat?

– Megdöbbenéssel fogadta, és természetesen részletesen tájékozódott a jelenlegi jogszabályokról, a lehetőségekről. De nem volt könnyű szembesülni a tulajdonosnak sem, a dolgozóknak sem azzal, hogy kompenzáció nélkül a munkavállalóinknak 6200-9200 forint nettó bércsökkenéssel kell számolniuk. A kompenzáció ugyan nem kötelező, de ha a cég nem hajtja végre, számos lehetőségtől elesik: pályázatoktól, állami megrendelésektől. Kaposvár számára az utóbbi nem képvisel jelentős súlyt, a pályázatok viszont igen. De túl ezeken, Kaposváron tradicionálisan nagy hangsúlyt kapnak a szociális szempontok, amelyre a vezetőség, az olasz tulajdonos is különösen nagy súlyt helyez.

– Tavaly átlagosan 5,5 százalékos, differenciált béremelést sikerült kiharcolni, ami lehetőséget adott a dolgozók ösztönzésére is. A mostani szabályok mennyiben erősítik ezt a folyamatot?

– Éppen ellenkezőleg hatnak, ezzel zárul az olló, csökken a különbség a bérek között, és ez véleményem szerint azt is jelenti, hogy egyre kevesebb mozgásteret adnak a mostani jogszabályok arra, hogy a bérezésben figyelembe vegyük a képzettséget, a végzettséget, a tapasztalatot. De mindig az adott helyzetet, az adott lehetőségeket kell értékelni, most az a fontos, hogy a kompenzáció, úgy tűnik, mindenképpen megvalósul. A kisebb keresetűek számíthatnak erre, hiszen 218 ezer bruttó kereset alatt érintik kedvezőtlenül a jogszabályváltozások a munkavállalókat, de ez a Kométánál a dolgozók 90 százaléka. Úgyhogy nem kevésbe fog kerülni a cégnek a kompenzáció végrehajtása, de mindenképpen meglesz.

Plusz béremelés

– S még ezen felül béremelésben is bizakodnak?

– A kompenzáció mindössze annyit jelent, hogy a tavalyi nettó bér nem csökken. De akkor az idei nagyjából 5 százalékos inflációval, az áremelések rótta plusz terhekkel, a megemelt járulékokkal még nem számoltunk. Úgyhogy a szakszervezet álláspontja az, hogy mindenképpen szükség van plusz béremelésre, és erre a cég vezetése, tulajdonosa is nyitott. De hogy mekkora mértékű emelésben sikerül megállapodni, az majd tavasszal derül ki. Minden esetre márciusban elkezdjük a bértárgyalásokat, ugyanúgy, mint a korábbi években. Már önmagában az is eredmény, hogy a cégvezetés kész erről tárgyalni.

– Országos összehasonlításban hol áll a kaposvári cég bérek tekintetében?

– Úgy számolunk, hogy továbbra is a 3-4. helyen, Szeged és Pápa, a tradicionális nagy cégek továbbra is megelőznek minket. De van néhány dolog, amelyben viszont egyértelműen az élen állunk. Tavaly nálunk sikerült elsőként megállapodni a béremelésben, reméljük, ezt az idén is elmondhatjuk. Aztán a juttatásokkal kapcsolatban mindenképpen nagy eredménynek tartjuk, hogy sikerült elérni, hogy a dolgozóink ugyanazokat a juttatásokat megkapják, mint a tavalyi esztendőben. Ugyanúgy nagyon sok dolog közül választhatnak, a hideg étkezési utalványtól az egészségpénztárig, az utazási bérlettől a SZÉP-kártyáig. Nem csökkent a cafetéria-keret annak ellenére, hogy változtak az adószabályok. Az ezzel kapcsolatos 11 százalékos plusz terhet átvállalta a cég. És remélhetően élen járunk majd abban is, hogy nálunk a kompenzáción felül további béremelésről is tárgyalunk. Hiszen úgy hallom, hogy a kompenzációt ugyan mindenütt végrehajtják a tervek szerint a húsiparban is, de Kaposvár lehet az egyetlen, ahol talán még ezen felül is több kerülhet a borítékba. Azt gondolom, a cégvezetésnek viszonozni kell a dolgozóinknak, hogy nekik köszönhetően árbevétel alapján, a dolgozói létszámhoz viszonyítva arányosan a legtermelékenyebb, leghatékonyabb cég továbbra és a kaposvári Kométa.

– Milyen mértékű béremelést tartana elfogadhatónak a szakszervezet?

– Nyilván az volna a cél, hogy a bérek reálértéke ne csökkenjen. De ehhez legalább 8-9 százalékos béremelésre volna szükség a kompenzáción felül. Ezt biztosan nem tudja bevállalni a cég, és a szakszervezet is azon az állásponton van, hogy irreális mértékű kérésekkel nem lehet előállni. Muszáj megtalálni a középutat, hogy a dolgozók se, a cég se járjon rosszul. Ebben az „egyensúlyozásban” most talán minden eddiginél nagyobb szerepe van a szakszervezetnek. Nem lehet a céget sem lehetetlen helyzetbe hozni. Nagyon szomorú, de azt kell mondanunk: ma az a legfontosabb, hogy a munkahelyek egyáltalán megmaradjanak.

– Vagyis Kaposváron nem fenyeget az a veszély, hogy a kompenzációnak és az esetleges béremelésnek az lesz az ára, hogy elbocsátásokkal kell számolni?

– Erről szó sincs. Igaz, 14 éve még több mint ezren voltunk, de most már évek óta 600 fő körül mozog a létszám. Ez állandósulni látszik. Persze, van fluktuáció, de azért azt tapasztaljuk, hogy egy jól összeszokott törzsállományunk van, ami nem kis mértékben köszönhető a tulajdonos és a cégvezetés szociális érzékenységének is. Ha valaki el is megy „szerencsét próbálni” máshova, általában visszajön hozzánk. A mostani létszám a jelenlegi kapacitáshoz megfelelő, csökkenni semmiképp sem fog. Sőt, ha sikerül növelni a termelés volumenét, nagy valószínűséggel még felvétel is lesz.

Menekülés előre

– Most, a húsipar jelenlegi helyzetében volument emelni…? Hiszen nem olyan régen még arról szóltak a hírek, hogy egyre kevesebb és drágább az alapanyag, a piacok egyre inkább beszűkülnek…

– Kaposváron a nehéz helyzetekben is az előremenekülés volt a jelszó. Így van ez most is. Növeltük a vágási számot, és amellett, hogy a régi piacainkat sikerült megőrizni, új piacokat is szereztünk. Németország továbbra is vezet a piacok közt, de Horvátországtól Szerbián, Szlovénián át Spanyolországig, sőt Koreáig ott vannak a termékeink. De például az olasz piacra, ahová eddig csak csomagolt húskészítményeket szállítottunk, sikerült betörni a csomagolt tálcás tőkehússal is.

– Az alapanyag-ellátás is biztosított ehhez?

– Sőt, most egyre inkább a hazaiból dolgozunk. Persze, ez az árfolyamváltozásoknak is köszönhető, hiszen a beszerzés mindig ár függvénye, és ilyen euró árfolyam mellett már nem éri meg annyira külföldről beszerezni az alapanyagot. De ez számunkra jó, hiszen a hazai mégiscsak más. Heti nyolcezerre sikerült növelni a vágásszámot, és szerencsére ehhez rendelkezésre áll az alapanyag. Az egész országban vannak beszállítóink. Egész évben kiegyenlített a piac, már nem jellemzőek a „kampányidőszakok” például ünnepek környékén. Így könnyebb tervezni is. De tennivaló azért még van, mert a hazai tenyésztőknek is meg kellene tanulniuk nagy volumenben gondolkodni, nagy mennyiségben sertést tenyészteni. Ez nekik is megérné, hiszen a hazai sertés jobb minőségű, mint a külföldi, értékesebb a húsa. Nem véletlen, hogy a magyar termékek külföldön is keresettek. Lenne ebben ráció, ha az állam dotálná a gazdákat – de ez hosszú folyamat.

– A boltok polcain megjelenő külföldi termékek nem jelentenek konkurenciát?

– Nagyon szigorú a magyar élelmiszerszabvány, úgyhogy minőségben nem konkurencia. Az ár az más kérdés. Igyekszünk, hogy abban is piacképesek legyünk. De a sertés felvásárlási ára kilónként 100 forinttal lett magasabb. Az árakban ezt nem lehetett érvényesíteni.

– Az „előre menekülés” politikája a fejlesztésekre is igaz Kaposváron…

– Tavaly a válság ellenére kétmilliárd forintos fejlesztést sikerült megvalósítani. A technológiai fejlesztés mellett elkészült a saját szennyvíztisztító beruházásunk. A szennyvizet fizikai, kémiai, biológiai módszerrel saját magunk tisztítjuk, olyan szintig, hogy szinte ivóvíz tisztaságú vizet engedünk a Kaposba. Hogy az idei évben mire lehet számítani, egyelőre nem tudjuk. Nagy valószínűséggel egyelőre a múlt évi fejlesztéseket kell kigazdálkodni. De azt is látni kell, hogy a költségmegtakarítások 90-95-százalékát már elértük, minden olyan beruházást végrehajtottunk, ami ezt szolgálja.

Szakszervezetnek lenni kell!

– Ebben a felemás, volumennövelésről, fejlesztésről, ugyanakkor reálkereset-csökkenésről, növekvő munkavállalói kiszolgáltatottságról szóló helyzetben a szakszervezet helyzete sem könnyű. Sikerül megőrizni azért a presztízsét ennek a százéves intézménynek?

– Tény, hogy különösen a munka törvénykönyv módosítása, illetve az egyéb jogszabályváltozások kapcsán soha ennyire nehéz helyzetben nem volt a szakszervezet. Kicsit erre a helyzetre is igaz az, amit a béremelés kapcsán mondtam: muszáj kompromisszumot kötni. De az mindenképpen biztató, hogy a munkaadók, munkavállalók és a kormány közt elkezdődött háromoldalú konzultációnak, úgy tűnik, lesz folytatása. Az, hogy legyen szakszervezet, az mindenkinek az érdeke. A munkavállalóké is, mert valakinek képviselnie kell az ő érdekeiket is, a munkaadóknak és a kormánynak is, mert a szakszervezet egyúttal keretet, szervezett formát is ad ennek a párbeszédnek a maga szabályaival. Lehet, hogy a módszerek változnak, de a szakszervezet alapvető feladatai és céljai továbbra is az évszázados hagyományokban gyökereznek.

Cs. A.
Szövegközi kiemelés: Muszáj megtalálni a középutat, hogy a dolgozók se, a cég se járjon rosszul.