1998. VI.évfolyam 5.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

Kolbászünnep Békéscsabán

- A csabai kolbász olyan érték, amire büszkék lehetünk, s aminek valóban kultusza van - mondta az október végén immár másodszor megrendezett Csabai kolbászfesztivál ötletgazdája, Ambrus Zoltán, aki civilben a Békés Megyei Könyvtár igazgatója. A kezdeményezés alapja, hogy az elmúlt két évszázadban a csabai szlovákság a sertésfeldolgozás és a kolbászkészítés olyan egyedi és különleges technikáját dolgozta ki, amely markánsan különbözik minden más tájegységétől. Éppen ezért ettől az évtől már külön márkavédjegy őrködik a csabai vastag és a csabai száraz kolbász felett. Ennek a nevezetes és több mint finom élelmiszeripari terméknek egyébiránt hatalmas irodalma van, amit az egyik legnagyobb békéscsabai helytörténész, Dedinszky Gyula foglalt össze a Csabai kolbász című sokat idézett munkájában. Innen tudjuk, hogy 1859-ben, a mezővárosi jogú Békéscsabán 25 ezer sertést tartottak a házaknál. Kifejezetten a csabai kolbászról elsőként egyébként Fábry Károly írt 1924-ben a Csabai élet című könyvében. Ebben nem kevesebbet állít a szerző, mint hogy ennek a nemes ételnek a kávé mellett minden reggelizőasztalon, minden áldott nap ott lenne a helye. Dedinszky ugyanakkor nagyon pontosan rámutatott: „a csabai kolbásznak szigorú értelemben vett pontos receptje nincs, nem is lehet, mert ezt a terméket nem egy üzem gyártja, mely következetesen igazodhatna a kapott előírásokhoz, hanem ez a kolbász ezer és ezer békéscsabai háztartásban készül."

Néhány év és kolbászból lesz a kerítés

Ilyen előzmények után rendezték meg a tavalyi hagyományteremtő első rendezvény után az idén októberben második alkalommal a Csabai kolbászfesztivált. Kísérőrendezvények sora kapcsolódott a négynapos kolbászünnephez, hiszen kolbásztöltő versenyt hirdettek meg, ahol az óriási érdeklődés miatt száz jelentkezőnél meg kellett húzni a résztvevők létszámát.

Emellett megtartották a kolbász mellé felszolgálható savanyúságok seregszemléjét. Kolbász a vendéglátásban címmel vendéglátóversenyt is rendeztek, s nem feledkeztek meg a száraz kolbászok rangsorolásáról sem. S nem utolsó sorban - számos más látnivaló mellett - disznóölő-bemutatót tartottak, ahol az idén a higénikus feldolgozásra helyezték a hangsúlyt. Békéscsabán a rendezvény helyszínét, a kétezer négyzetméteres fesztiválsátrat, tízezrek keresték fel, s az utolsó napon a kolbásztöltésből kivette részét Orbán Viktor miniszterelnök is. A kormányfő és csapata a szigorú, de ínyenc zsűritől végül különdíjat kapott a frissen töltött kolbászkülönlegességért. Ez pedig nem más volt, mint egy csüngő hasú vietnami malac. Emellett kiosztották az Év sertéstenyésztője elismerő címet, a legízletesebb savanyúság készítőjének járó díjat, de eredményt hirdettek a száraz kolbászok kategóriájában is. Október vége a csabai kolbász ünnepe volt Békéscsabán, egyben példája annak, hogyan találhatja ki hagyományaira támaszkodva egy város saját maga új feladat- és szerepkörét.

B.T.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre