2001. IX.évfolyam 1.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

Piaci előnyt jelenthet az élelmiszerbiztonság

Előző számunkban Dr. Biacs Péterrel készített interjut közöltünk az élelmiszerbiztonság aktuális kérdéseiről. Tekintettel arra, hogy a téma az érdekvédelem oldaláról is kérdéseket vet fel, megkértük Kapuvári Józsefet, a HDSZ elnökét, hogy mondja el véleményét.

- Elsősorban a fogyasztók miatt fontos az élelmiszerbiztonság, kezdte válaszát Kapuvári József. Az emberek tudni szeretnék, mit fogyasztanak, nem manipulált-e a termék. Az élelmiszerbiztonság szabályozását az Európai Unió Fehér Könyv formájában adta ki, amit a magyar húsiparnak is ismernie kell, miután az iparág exportorientált tevékenységet folytat. A magyar húsexport nagy része Nyugat- Európában talál piacra, ezért létfontosságú, hogy igazolni tudjuk a hús eredetét, minőségét, s azt, hogy minden előírásnak megfelel.

A magyar húsipari termékek - amelyeket az ismert és jegyzett húsipari vállalatok gyártanak - teljesen biztonságosak, hiszen a magyar állategészségügyi szolgálat elismerten világhírű. Magyarországon nem fordult elő BSE megbetegedés. A vállalatok által levágott állatok húsa ellenőrzött, biztonságos. Az élelmiszerbiztonság fogalma persze azt is magában foglalja, hogy a talaj minőségétől a vetőmag tisztaságáig garantálni kell a biztonságot. Ennek a rendszere még nem működik Magyarországon.

A húsipar helyzetének megítélését nagyban rontja a több száz úgynevezett zugvágóhíd megléte és működése. A nem ellenőrzött helyről érkező termékek fogyasztása kockázatos, s ha a hatóság nem lép fel a zugvágóhidak felszámolásáért, akkor az élelmiszerbiztonság feltételei sem teljesülnek, s az exportálás is nehezebbé válhat. A biztonságos élelmiszergyártás feltételeinek megteremtése sok pénzbe kerül, mivel az egész vertikumot át kellene világítani, és folyamatosan ellenőrizni. Ámde szükség volna állami segítségre is ahhoz, hogy a feltételeket kialakítsák, s az sem volna hátrány, ha egy hatóság is igazolná a biztonságosságot.

Ami a nyugat-európai tapasztalatokat illeti, ott sincs minden rendben, véli Kapuvári József. Németországban például mostanában döntöttek arról, hogy az idősebb marhaállományokat kivágják. Ez nem jelenti azt, hogy az élelmiszerbiztonság rendszere nem volna kiépítve, mint ahogy Dániában is működik az ellenőrzés. Mindezek ellenére, a kipattant botrányok azt igazolják, hogy ott is akad bőven probléma, megoldatlanság. Mindenesetre ezen a téren is megindult egy verseny, mert az az ország, amelyik el tudja hitetni a fogyasztókkal, hogy az ő terméke biztonságos, az piaci előnyre tesz szert. S minden bizonnyal ez a többi élelmiszeripari termékekre is igaz.

Az élelmiszerbiztonság kérdése a hazai tanácskozásokon is központi témakör. Ezeken a tanácskozásokon fogalmazódott meg egy állami felügyelet felállításának a szükségessége. E szervezet létrehozatalát a HDSZ is szorgalmazza, támogatja.

H. Gy.


előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre