HÚSOS 2001. IX.évfolyam 3.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Közös érdek

A húspiac hektikus mozgása, a fogyasztás visszaesése, a versenyképesség csökkenése és számos más jelenség arra utal, hogy valami nincs rendben a hazai húsipar körűl. Az elmúlt hetekben a Pick tőzsdei mélyrepülése gondolkodtatta el a szakma híveit. Csak találgatni lehet, hogy a többségi tulajdonosok milyen lépései, szándékai miatt kapnak léket a magyar húsipar zászlóshajói. Kedvezőtlen hírek jönnek Szegedről, Pécsről, Kaposvárról és máshonnan is. Akadozik a termelés, késik a bérmegállapodás, bizonytalanok a befektetők. Meddig vezet az út lefelé? A munkavállalói érdekvédelem számára évek óta visszatérő gondokat okoz, hogy gyenge az ágazat jövedelemtermelő képessége, egyre csökken a munkahelyek száma és méltatlanúl alacsonyak a bérek. A szakma nívója visszaesik, az évszázados hagyományok árnyékában nyomasztóak a kedvezőtlen kilátások.

A bajok gyökerét kutatva bizonyára a gazdasági környezetben kell keresni az okokat, de a szakma vezetői sem háríthatják el fejük felől a felelősséget. Vajon ki tehet arról, hogy az ágazati érdekképviselet gyenge, halovány a húsipar jelenléte a döntéshozó fórumokon, nincsenek lobbistái a törvényhozásban, és megkopott hírneve a hazai fogyasztók elött, mert sok a gyenge minőségű termék. Mintha a szakma tekintélyes vezetői egymással és saját magukkal lennének elfoglalva, keveset törődnek a holnappal. Évtizede immár a túlélés szándéka köti le az erőket. A munkáltatói érdekképviseletnek jó ideje már arra sem futja erejéből, hogy beváltsa igéretét és ágazati kollektív szerződést kössön a szakszervezettel. Közben sürget az idő, az EU csatlakozás kapujában egyre nagyobb szükség volna a szakma belső összefogására, az érdekek egyeztetésére, hogy az újabb kihívások súlya alatt ne roppanjon össze a magyar húsipar. Közös érdek a mai helyzet meghaladása.

-áth