HÚSOS 2002. X.évfolyam 2.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Medgyessy Péter a Gyulai Húskombinátban

Biztos piacok kellenek

Vidéki körútja során Medgyessy Péter, mint az MSZP miniszterelnök-jelöltje március 12.-én meglátogatta a Gyulai Húskombinát Részvénytársaságot, ahol a cég tulajdonosai, menedzsmentje és a munkavállalók képviselői fogadták a vendéget.

Medgyessy Péter és kisérete a házigazdák körében

A rövid üzemlátogatás és vezetői konzultáció során kiderült, hogy Medgyessy Péter jól ismeri a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a hazai kereskedelem és a külpiac összefüggéseit, de járatos a munkaerőpiac és a bérviszonyok kérdéseiben is. A korábbi pénzügyminiszter és gyakorlott bankár pontosan értette, hogy a húspiacon jelentkező nehézségek milyen kapcsolatban állnak az export-támogatások megszűnésével, a kereskedelmi láncok térnyerésével, a hazai fogyasztással és persze az orosz piaccal. Tekintettel arra, hogy a találkozón Kapuvári József, a HDSZ elnöke és Bezdán János szb-elnök is jelen volt, külön figyelmet szentelt a társaságnál és a környéken elérhető keresetek és a szociális juttatások alakulásának, a humán erőforrás fejlesztésének.

A csontozó üzemcsarnokban megkérdeztük Medgyessy Pétert, hogy a bérek és a foglalkoztatás terén meglévő feszültségekről milyen tapasztalatokat szerzett országjárása közben? - A foglalkoztatás elemi erővel jött elő - hangzott a válasz -, hiszen a munkanélküliség egy része rejtett, a statisztikák nem mutatják ki a valós helyzetet. Alapvető feladat új munkahelyek létesítése. A bérekkel kapcsolatban sokan mondják, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás nagyon szimpatikus célkitűzés, de mikor lesznek nálunk európai bérek, kérdezik tőlünk az emberek. A bérfelzárkóztatás kétféle úton valósulhat meg - fűzte hozzá - egyfelől csökkenteni kell az adókat, miáltal növekszik a bérek vásárlóereje, másfelől lehetővé kell tenni, hogy az emberek többet tudjanak keresni. - A húsiparban eléggé elmaradtak a bérek - vetettük közbe. - Valóban - erősítette meg a kormányfő-jelölt -, ezért a következő négy évben gyorsabban kell emelkedni az ágazatban a béreknek, különben a jó szakemberek elhagyják ezt a területet.

Zám Andrást, a Húskombinát vezérigazgatóját, mint házigazdát megkértük, hogy a Húsos olvasóinak foglalja össze a miniszterelnök-jelölttel folytatott beszélgetést: - Lényegében három kérdést érintettünk az üzemlátogatás közben és azt követően - mondta Zám úr. Medgyessy Péter úr arról érdeklődött, hogy a gyárban és a környéken hogyan alakul a dolgozók jövedelme. Elmondtuk, hogy nálunk most az átlagbér havi bruttó százezer forint és ezzel versenyképesek vagyunk ezen a vidéken. Másfelől a cég helyzetéről és az exporttal kapcsolatos problémákról váltottunk szót. Tájékoztattuk, hogy évek óta csökkent, az idén pedig el is tűnt a húsipar export-támogatása, mindeközben Nyugaton a sertésárak alacsonyabbak mint nálunk. Támogatás nélkül az export gyakorlatilag veszteséges, ami hosszabb távon nem tartható fenn, ezért megfelelő intézkedésekre van szükség. Számunkra elfogadható annak az elvnek az érvényesítése, hogy a jövőben nem a húsipar kap közvetlenül támogatást, hanem a termelők. Akkor persze, ha így lehetővé válik, hogy világpiaci áron tudunk vásárolni alapanyagot. Az exporttal összefüggésben arról is szót váltottunk, hogy a hazai piacon erősödik a versenyfutás a vállalatok között, s mivel a húspiacok telítettek, egyes cégek csak erős árverseny révén tudnak növekedést elérni, ami persze jelentős anyagi áldozattal jár. Partnereink nyomott árakat alkalmaznak, s mi attól félünk, hogy minőségromlás következhet be a magyar hústermékeknél, amit nem tartunk kívánatosnak.

Az esemény iránt jelentős volt a sajtó érdeklődése, újságírói kérdésre válaszolva Medgyessy Péter kijelentette: a feldolgozóipar csak akkor lehet eredményes, ha mögötte a mezőgazdasági háttér jó színvonalú, versenyképes termelést folytat. Ehhez persze az szükséges, hogy minden üzem, a családi gazdaság és a nagyüzem egyaránt a maga lábára tudjon állni és biztos piaca legyen. Ezért kell a keleti piacokat visszaszerezni - hangsúlyozta Medgyessy.

H.L.