HÚSOS 2005. XIII.évfolyam 1.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Gyorsjelentés az üzemitanácsi választásokról

Aki tájékoztat: Kapuvári József, a HDSZ elnöke

- Hogyan sikerült az ÜT-választások lebonyolítása?

- A múlt év novemberében bonyolították le zömében a húsüzemekben a választásokat, megfelelő előkészítés után a munkahelyeken elvégezték a szükséges munkát.

- Mit mutatnak a tények, az adatok?

- Az összesített, de még nem végleges számok szerint az összesen leadott 49 900 érvényes szavazatból a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének jelöltjei szereztek meg 46985, vagyis a leadott voksok 94,1 százalékát. Ez egyben az MSZOSZ-t is erősíti, hiszen mi a szövetség tagjai vagyunk. A húsiparban a HDSZ jelöltjein kívül más szakszervezeti konföderáció nem kapott szavazatot, csak az ún. „független” jelöltek. Az eddig megválasztott 108 üzemitanács tagból 102 fő HDSZ jelöléssel nyerte el megbízatását három évre és 6 fő ún. „független”.

-Milyen légkörben zajlottak a választások?

- A részvételi arány viszonylag magas: 70 százalék. Egy kivétellel semmilyen negatív eset, vagy zavaró tényező nem fordult elő a választások során.

- Ki, vagy mi volt az az egy kivétel?

- Ez a kivétel a Szegedi Paprika Rt.-nél megtartott ÜT választás volt, amelyet a szakszervezet a Munka törvénykönyve alapján - mint a vállalatnál képviselettel rendelkező szakszervezet - megkifogásolt a helyi választási bizottságnál. A sikertelen egyeztetést követően a szakszervezet bírósághoz fordult. A sérelmezett okok között szerepel - egyebek mellett - hogy néhány jelölt munkáltatói jogosultsággal rendelkezik, melyet a Munka törvénykönyve kizár. Az is sajátos helyzet ebben az esetben, hogy a szakszervezeti tagok nem vállalták a jelölést, ami egyszerűen, külső szemmel érthetetlen, de legalábbis furcsa jelenség.

- Hogyan összegezhetnénk a tapasztalatokat?

- Jóllehet még nincs véglegesnek mondható, teljes képünk a választásokról, annyi azonban biztonsággal megállapítható, hogy a HDSZ továbbra is a magyar húsipar reprezentatív szakszervezete. Rendelkezik szakágazati szinten mindazzal a jogosultsággal, amelyet a reprezentativitás kritériuma lehetővé tesz. A szakszervezeti tagság számától függetlenül, az elért reprezentativitás felhatalmazást ad szakszervezetünknek ahhoz, hogy továbbra is képviselje a húsipari munkások teljes körének érdekeit a munkáltatóknál, az állami szerveknél, s ha szükséges, a bíróságok előtt is.

Kárpáti Sándor