HÚSOS 2006. XIV. évfolyam 4.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

Az MSZOSZ állásfoglalása az Új egyensúly programról

Tudatában vagyunk annak, hogy szükséges az államháztartás egyensúlyának helyreállítása. A cél elfogadható, a Kormány lépései, a törvénymódosítások azonban olyan elemeket tartalmaznak, amelyek nem elfogadhatóak, ezért tiltakoznunk kell ellenük.

Visszautasítjuk azt az állítást, hogy az államháztartási egyensúly megbomlását a teljesítmény nélküli jövedelemkiáramlás, a reálkeresetek túlzott emelkedése okozta. Meggyőződésünk, hogy minden bérforint mögött valódi teljesítmény van. A hiányt nem a bérből és fizetésből élők indokolatlan jóléte okozta.

Az egyensúly helyreállítása terhekkel jár, de nem elfogadható, hogy ezeket aránytalanul és igazságtalanul elsősorban a bérből és fizetésből élők viseljék.

Kevésnek és erőtlennek tartjuk azokat a kormányzati intézkedési terveket, és eszközöket, amelyek a közterhek vállalását, az adófizetést „legálisan” és illegálisan elkerülők megfogását célozzák. Azonnali és hathatós intézkedéseket akarunk a fekete gazdaság ellen.

Nem tartható tovább az, hogy a tőkejövedelmek, a kimagaslóan nagy vagyonok felhalmozói kimaradjanak a terhek vállalásából.

Különösen elfogadhatatlan számunkra, hogy a legnehezebb helyzetben lévő, tisztességes munkájukért igazságtalanul kevés bért kapó munkavállalók terhei növekedjenek. Ezért tiltakozunk az alapvető élelmiszerek és szolgáltatások ÁFA-jának radikális emelése ellen.

Ragaszkodunk a minimálbér adómentességéhez, követeljük az ezt megszüntető törvénymódosítás visszavonását. Visszautasítunk minden olyan kezdeményezést, amely meg akarja változtatni a kötelező szakmunkás bérminimumot.

Elfogadhatatlan a munkajövedelmekhez szorosan kapcsolódó, évek alatt nehezen kiharcolt béren kívüli juttatások kedvezményeinek megszüntetése, értelmetlen korlátozása.

Nem csökkenhet a reálbér a következő években. Tiltakozunk minden bérbefagyasztási elképzelés ellen.

A megszorító intézkedések csak átmenetiek lehetnek. Világosan látni akarjuk, hogy meddig kell a magasabb terheket viselni, hogy miért érdemes „meghúzni a nadrágszíjat”. Mindaddig, amíg ezt hitelesen nem mutatja be a Kormány, nem várhatja el sem a megértésünket, sem a támogatásunkat.

Meggyőződésünk, hogy elkerülhető a konfliktus a kormány és a szakszervezetek között, ha a tárgyalások az elmúlt években kialakított, rendben és szellemben, az érdekek és érvek figyelembe vételével történnek. Elvárjuk a kormánytól, hogy változtasson eddigi magatartásán, annak érdekében, hogy felelős tárgyalások során, közösen készíthessük elő a jövő döntéseit.

(Kissé rövidítve, forrás: www.mszosz.hu)