HÚSOS 2006. XIV. évfolyam 4.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Szalámigyár a fővárosban

Jó szívvel Herz. Így ajánlja egyre gazdagodó húskészítmény-választékát internetes honlapján a 118 éves múltra visszatekintő Herz Szalámigyár Zrt., amelynek a múlt év tavasza óta Jámbor János, a húsiparban is érdekeltségekkel rendelkező üzletember a tulajdonosa. Ott jártunk alkalmával szerzett információinkat osztjuk meg olvasóinkkal.

Tavalyi tempóban

Jelenleg a vezérigazgatói tennivalók nagy részét az igazgatótanács elnöke, Jámbor János látja el. A tulajdonos javaslatára lett beszélgető partnerem Szabóki Árpád termelési vezető, aki elmondta, hogy vele együtt tíz munkatársuk visel különböző vezetői beosztást. Az első félév teljesítményéről szólva úgy látja, hogy az a tavalyihoz hasonlóan alakult, és az év egészét tekintve is árbevételük megközelíti majd a tízmilliárd forintot. Mindezért persze még sok erőfeszítésre lesz szükségük. Szeretnék kordában tartani a fluktuációt. Négy-ötszáz fős létszámuk javarésze fiatal és továbbra is várják a biztos munkahelyet és megfelelő bért jelentő állásokra a jelentkezőket. Ennek érdekében készül most az új bérpolitikai ösztönző rendszerük, amelynek hajtómotorja a hatékony és minőségileg kifogástalan munkavégzés. Eddig és ezután is mindent megtesznek a termelékenység növeléséért. Például a csomagoló terület szeletelő gépein termelt mennyiség növekedése esetenként eléri a 30 százalékot, a megfelelő előkészítés és a segédmunkák jobb szervezésének köszönhetően.

Rendszeres szakmai továbbképzés folyik náluk, amit az egyre feszítettebb piaci verseny megkövetel tőlük. Folyamatos a műszaki, technológiai fejlesztésük. Őszre újabb termékcsaláddal bővül a több mint negyven féle Herz készárú-választék a honi és külföldi üzletláncok polcain. Szisztematikusan ügyelnek a gyár eddig is kiemelkedő színvonalú minőségirányítási rendszerének stabilitására. Sikeresen túl vannak az ISO 9001, és az IFS minőségirányítási rendszerek, SGS általi auditálásán. A menedzsment elkötelezett a vevőközpontúságot illetően, arra törekszenek, hogy termékeik küllemben továbbra is nemzetközi színvonalúak, homogén minőségűek legyenek, és megőrizzék tradicionális jellegüket.

Jóléti juttatások

Az EU-csatlakozás óta jelentős támogatáshoz jutottak a SAPARD-programból, melynek révén modern csomagológépeket szereztek be és számos más gépi, technológiai bővítést hajtottak végre. Az idén Oroszország is külföldi partnereik sorába lépett, két jelentős mennyiségű szállítással. Ezzel Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország mellett sikeresen léptek a keleti piac további bővülése érdekében.

Szabóki Árpádtól megtudtuk, hogy csontozó szakmunkásaik közül néhányan kipróbálhatják magukat németországi üzemekben, és az ott szerzett tudásukkal fejleszthetik tovább a szalámigyár csontozó üzemében, miután egy-két év elteltével visszatérnek régi munkakörükbe. Kint is teljesítménybérben dolgoznak, magasabb bérezéssel, így a családot is jobban tudják támogatni.

A korábbi években több hagyományos, jóléti juttatás volt a vállalatnál. A többi között az üzemi étkeztetés, amit mára a dolgozóknak adott négyezer forint értékű étkezési hozzájárulás váltott fel. A fizikai dolgozók kérése volt ez, miután három műszakban dolgoznak, s a délelőtti műszak után otthon ebédelnek. Az adminisztratív és műszaki alkalmazottak részére külső cégtől szállítanak ebédet, amit a Zrt. által biztosított mikrohullámú készülékekben melegítenek és együtt fogyasztanak az ebédlőben. Reggelente pedig a vállalat termékeiből juthatnak ingyenes reggelihez. Emellett minden Herz termékből „listás”, kedvezményes áron vásárolhatnak. Őszre tervezik, hogy az üzem területén belül megnyílik mintaboltjuk, ahol ugyancsak olcsóbban juthatnak valamennyi készítményükhöz. A boltban árult termékeket bárki megvásárolhatja. A gyár területén több italautomata működik, üdítőt, ásványvizet, kávét, csokoládéitalt fogyaszthatnak.

Szerződéses üzemorvosuk van receptírási lehetőséggel, emellett megtartják az időszakos üzem-egészségügyi vizsgálatokat. Érdeklődésünkre elmondták, hogy üdülőjük nincs, üdülési csekkel nem foglalkoznak. A vállalatnál nincs lakásépítési hozzájárulás és támogatási kölcsön sem.

Állják a piaci versenyt

A cég piaci pozíciója kedvező. A Herz márkanév jó ajánlólevél, bárhová kopogtatnak is be a kereskedőik, mindenhol nagy lehetőséget látnak a hagyományos, tradicionális eljárásokkal érlelt prémium minőségű szalámik, kolbászok és sonkák eladásában. A hazai és külhoni igényeknek megfelelni azonban egyre nagyobb erőfeszítést kíván a piac valamennyi szereplőjétől, így tőlük is. Sürgős belföldi, vagy exportszállítás előtt szombaton is dolgoznak, amit a százszázalékos pótlék mellett szívesen végeznek az emberek. A határidő kötelez, a vevők megtartása mindenekelőtt való. A korábbi években - ha a szükség úgy kívánta - vasárnap is termeltek, ma erre csak ritkán van példa.

A korszerű ismeretekkel és szakmai tudással rendelkező dolgozókra nagy szükségük van. Ezért foglalkoztatnak húsz szakmunkástanulót, akik a Maglódi úti Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskolában sajátítják el az elméleti ismereteket és náluk, a csontozóban a szakma gyakorlati tudnivalókat. A sikeres szakmunkásvizsga után számít a munkájukra.

Szabóki Árpád elmondta, hogy bár alig van néhány nyugdíjasuk, vagy ahhoz közeli korú munkatársuk, a régebben nyugdíjba vonult kollégákkal tartják a kapcsolatot. A bejárati kapunál kitűzött fekete zászlóval egy most elhunyt nyugdíjasukra emlékeznek. A termelési vezető beszámolt arról, hogy cégük hagyományos támogatója a sportnak. A tavalyi idény elején döntöttek úgy, hogy reklámszerződést kötnek a Vasas NB I-es labdarúgó csapatával. A fiúk azóta a Herz emblémával a mezükön játszanak.

A tulajdonos, Jámbor János tagja a Húsipari Szövetség elnökségének, így közvetlen rálátása van a szakmára és fontos információk birtokába juthat, ami a húsipari ágazatban meghatározó jelentőséggel bír.

Mielőtt elköszöntem volna beszélgető partneremtől, Szabóki Árpádtól, megtudtam tőle, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett biomérnöki diplomát és most harmadéves joghallgató.

(Szerk. megj.: tudósítónk szeretett volna beszámolni a munkavállalói érdekvédelem működéséről is, de a cégnél kollektív szerződés nincs, a szakszervezet megszűnt, üzemi tanács nem működik.)

Gregor Pál