HÚSOS 2009. XVII. évfolyam 4.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Ötven év a húsipari kutatás szolgálatában

Fennállásuk félévszázados megünneplésére készülnek az Országos Húsipari Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft.-nél. Dr. Zsarnóczay Gabriella igazgatóval és Eiszner Györgyné szakszervezeti összekötővel beszélgetünk ennek apropójából a múltról, a jelenről, a jövőbeli kilátásokról.

Kibővült kapcsolatok

Módosított nevüket július közepén jegyezték be a cégbíróságon, tulajdonosuk továbbra is a magyar állam, azaz a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A kutatónak a húsipari szakma mintegy húsz meghatározó vállalatával van éves megbízási szerződése, de a változó piaci körülmények szükségessé tették a működési területük bővítését. Több egyetemmel (Corvinus, Georgikon, Szegedi, Kaposvári) bővítették a munkakapcsolatukat, közös pályázati munkákat készítenek. Más kutatóintézetekkel is együttműködést alakítottak ki. Az idén új formában és tartalommal rendezték meg a hagyományos tavaszi Húsipari Tudományos Napokat.

A világválság a hazai húsipari szakmát is érzékenyen érintette. Ennek következménye, hogy egyes vállalatokat felszámoltak, másokat összevontak. Új kutatási területeket kellett „becserkészniük”. Ma már a tervezett 130 millió forint éves árbevételük nagyobb részét a kereskedelmi láncokkal (Metro, Spar, Cora, Tesco) megkötött, főleg minőségellenőrzési és -fejlesztési feladatok végzése adja. Akkreditált laboratóriumaikban (kémiai és mikrobiológiai) - konkrét megbízások alapján - a kutatómunka mellett meghatározott célú vizsgálatokat is végeznek. Ezek a vizsgálatok nemcsak a húsipar területére terjednek ki, hanem a sütő- és édesipari termékek, fűszerek, adalékanyagok vizsgálatára is.

Dr. Zsarnóczay Gabriella 23 évi intézeti tevékenysége elismeréseként tavaly lett igazgató. Olyan kitűnő szakemberek munkájára számíthat, mint dr. Incze Kálmán nyugdíjas tudományos tanácsadó, aki 1990 és 2004 között volt igazgatója az intézetnek, hosszú ideig ”a Hús” c. tudományos folyóiratot is szerkesztette. A szakmában jól ismert kutató idén vette át az Agrártudományi Egyetemen az aranydiplomáját. Támaszkodni lehet dr. Körmendy László és Zukál Endre tudományos kutatók munkájára is.

Az igazgatónő jó szívvel emlékezik a Húsipari Dolgozók Szakszervezete segítő közreműködésére, Kapuvári József elnök mozgósító levelére és arra is, hogy az ügyvivői testület ülésén kérte, a tisztségviselők szorgalmazzák menedzsmentjeiknél a kutatási-fejlesztési, vizsgálati feladatok újragondolását, a szolgáltatások igénybevételét az OHKI-től.

A szakmai érdekvédelemért

Az intézet alapvető tevékenységének tekinti a szakma érdekvédelmét, az egészséges táplálkozásban betöltött aktív szerepet. Kutatásaikkal a magyar hús- és húskészítmények fogyasztására ösztönözik a vásárlókat. 2007-ben és 2009-ben a tulajdonos meghirdette az intézet privatizálását, ez azonban eredménytelen volt. A most huszonnégy munkatársat foglalkoztató kutatóintézet a félévszázad során többször bebizonyította, hogy mostoha körülmények mellett is helyt tud állni, pedig volt idő, amikor végelszámolás fenyegette őket.

Eiszner Györgyné elmondta, hogy annak idején a kétszázat is elérte a szervezett dolgozók száma, de a húsipar kényszerű válsága két évtized alatt megtizedelte a tagságot. Ezzel együtt a 2003-ban a HDSZ-elnök aláírásával életbe lépett kollektív szerződésben foglaltak a mai napig érvényesülnek A törzsgárda szabályzatban megfogalmazottak szerint minden év végén kerül sor a hűséges munka anyagi elismerésére. Üdülési lehetőségükről a HDSZ központ gondoskodik, esetenként harkányi, soproni, sóstói beutalóval.

Az igazgatónő egy augusztusban induló, elfogadott EU-s pályázatról is szólt, amelyen több ország részvételével, olasz koordinálással, vesznek részt. A két éves futamidejű megmérettetés innovációs és oktatási témájú.Beszélgető partnereim az októberre tervezett jubileumi ünnepségről nem kívántak bővebben nyilatkozni. Azt mondták: a negyven év megünneplése nagy szabású, emlékezetes program volt, most a „pénztárcájukhoz igazodva” szervezik a reményeik szerint nem kevésbé maradandó emlékű ünnepséget. Valamennyi régi és új munkatársukra, nyugdíjasukra számítanak. Ötven éve hűséggel kitartó, alapító tagjaikról méltó módon kívánnak megemlékezni.

Gregor Pál