HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 6.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

A nyereséges sertéstenyésztés titka

Az ismert áruházlánc hűtőpultján található sertés apróhús fél kilós csomagolásban 1,89 euróba kerül. A mutatós csomagoláson idilli kép látható: egy fákkal szegélyezett réten álló majorság. A márkát úgy hívják: Gut Ponholz. A csomagolt sertéshús egyébként a Vion konszern valamelyik vágóhídjáról származik. Habár a cég egyik vágóhídját sem hívják Gut Ponholznak. Kinyomozhatjuk azonban, hogy a cégnek található egy vágóhídja Emstekben, Cloppenburg közelében. Az oda szállított sertések útja egy kamrán át vezet keresztül, amelynek a levegője nyolcvanöt százalék széndioxidot tartalmaz, amitől elalszanak…..A Gut Ponholzhoz fűződő képzeletbeli szálaknak nyoma vész ezen a helyen.

Ha valaki tényleg tudni szeretné, hogy honnan származnak a sertések, akkor nem Gut Ponholzhoz kell utazni, hanem egy bizonyos disznóólhoz. A beszállító gazda disznóóljához, amely egy vörös-téglákból álló ház falai mögött áll, szántóföldek között, Alsó-Szászországban. A gazda 66 éves és sertésekkel foglalkozik gyermekkorától. Tenyésztő és már az ő apja, nagyapja is az volt. Ha a hizlaldából elege van, felül egy magaslesre és lazításként lő egy fácánt.

Kolbászsütő Lübeckben

Ha az ember megkérdezi a gazdát, hogy mennyi ideig él egy sertés, az a válasza, hogy 6 hónapig. Közben belebújik egy zöld overallba és bemegy a disznóólba. Jó szaga van, mondja, disznószaga. Belép egy terembe, amely 16 bokszból áll, minden bokszban 14 sertés fekszik, az 1 sertésre eső élettér 0,8 tized négyzetméter, épp oly nagy, mint egy fürdőkád. A sertések betonon állnak, amelyen 1,8 tized centiméteres nyílások húzódnak. Ezeken a nyílásokon kell a trágyának távozni.

A gazda összesen 1800 sertést tart. A lapockájukból lesz az apróhús. A kan-disznókat többnyire kasztrálják még malackorukban és a fogukat simára csiszolják. Különben a malacok az anyadisznó emlőjét véresre harapdálnák. A kocák átlagosan 13 malacot szoptatnak, korábban csak nyolcat. Esetenként egyes állatok elhullanak infarktusban – mondja a gazda. Az elhullott állatokat megsemmisítésre küldik, ahol ledarálják. Ezt a húslisztet a gazda megeteti a sertésekkel, egy százalék arányban a takarmányhoz keverve. Így minden körforgásban marad, semmi nem veszik el. Megállapítjuk: a gazda farkatlan, simafogú és elhullott társaikkal etetett állatokat tenyészt. Erre mondják az állatvédők, hogy a gazda disznói természetellenes életet élnek.

A gazda azt mondja, hogy ő szívesen tartana kevesebb állatot, ami kevesebb munkával járna, a fogyasztóknak azonban többet kellene az apróhúsért fizetni. Azért kerül csak 1,89 euróba a fél kilógramm apróhús, mert ő nagy tömegben tenyészti a sertéseket.

A tömeg az élelmiszer előállításánál kulcsfogalom. A fizikusok a tömegről gyakran a sebességgel összefüggésben beszélnek. Az egyenlet: tömeg szorozva gyorsulással, egyenlő az erővel.

A gazda áttekintő ismeretekkel rendelkezik fizikából, hasonló egyenlet alapján tenyészt: tömeg szorozva gyorsulással, egyenlő a nyereséggel. Ez az arany egyenlete az élelmiszeriparnak. 180 nap, hat hónap után a gazda felrakja a sertéseit egy kétemeletes teherautóra, és küldi őket 40 perces utazással Emstekbe, a vágóhídra.

Forrás: Der Spiegel