HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 6.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Az új rendszernek nincs szakszervezeti dimenziója

A parlamenti kétharmad által kialakított új rendszernek nincs szakszervezeti dimenziója – állapította meg Varga László, a Szakszervezetek Együttműködései Fórumának (SZEF) elnöke a MUOSZ Szociális párbeszéd szakosztályának 2012. január közepén tartott ülésén.

A magát oktatási kérdésekben ultrakonzervatívnak, minden más tekintetben pedig baloldalinak tartó érdekvédő a rendszerváltozás idején igen kedvezőtlennek tartotta a szakszervezeti mozgalom szétforgácsolódását, az összefogás hiányát. Miközben húsz éven keresztül egy tárgyalásos, egyezkedő szakszervezeti tevékenység folyt a polgári demokrácia keretén belül, saját területén ő maga sokat tett azért, hogy megteremtődjön a szakszervezetek egysége. A dolgok azonban más irányt vettek, a most formálódó új rendszerben nincs helye a szakszervezetnek.

1925-ben, a korabeli kormányfő és a szakszervezetek között megkötött Bethlen–Peyer paktumra utalva, amellyel mindkét fél nyert, a történész végzettségű Varga László kijelentette: most egy anti-Bethlen-Peyer paktum zajlik. A kormányoldalon nincs egy Bethlen István, a szakszervezeteknél pedig nincs egy Peyer Gyula. Kijelentette: Matolcsy György gazdasági miniszter, munkáltatói szervezetek és három szakszervezeti vezető által 2011. december 2-án aláírt megállapodást nem tartja jónak, de nem is nagyon ítéli el. Ha bevonták volna a tárgyalásokba, és a megállapodást kiterjesztették volna a közszférára, maga is aláírja. Persze az ominózus 7. pont kivételével, amely az új Munka törvénykönyv támogatásáról szól. (A HDSZ is a 7. pont elfogadása miatt nevezte árulóknak az aláírókat – szerk. megj.)

A SZEF elnöke elmondta: a kormány célzatos intézkedései nyomán a közigazgatás hagyományos területein durva mértékben csökken a szakszervezeti tagság. Az előző kormányok idején is voltak helyi példák, hogy egy hivatalvezető „kiírtotta” a környezetében a szakszervezetet, de most sokkal nagyobb a baj. Könnyen rásütik az érdekvédőkre, hogy ne politizáljanak. – A ránk erőltetett dezorganizáció mellett a másik nagy hiba volt – mondta Varga -, hogy a szakszervezetek hagyták depolitizálni magukat. Hangsúlyozta: a pártok a közhatalomért politizálnak, a szakszervezetek pedig a közhatalom befolyásolásáért.

Kérdésre válaszolva úgy ítélte meg, hogy a szakszervezeti konföderációk vezetői jelenleg kerékkötői az egység kialakításának, maguk a konföderációk azonban kovászai lehetnek az összefogásnak. – Belülről kell az egységet megteremteni, aminek nem lehet akadálya vagyoni kérdés vagy személyi ellentét. Anyagilag és szellemileg is le vagyunk gatyásodva, de a létező struktúrában is működhetnénk jobban – állapította meg. Hibának nevezte az Országos Érdekegyeztető Tanács megszűntetését, a helyette létrehozott konzultációs fórum nem pótolja azt, ha a kormány harmadik félként nem vesz részt benne.