HÚSOS 2003. XI.évfolyam 4.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Felsőbb osztályban a Csabahús

Félmilliárdos fejlesztéssel megnyíltak az EU kapui

- A Csabahús Kft. bekerült azon vállalatok közé, amelyek az elkövetkező időben az Európai Unió piacára is szállíthatják termékeiket - ezzel a bejelentéssel szolgált a június végi békéscsabai avató ünnepségen Dékány Ferenc igazgató. Mindez annak az eredménye, hogy az 1997 óta a Debreceni Hús Rt. tulajdonában lévő békéscsabai üzemben a hároméves fejlesztési program keretében 500 millió forintos beruházás révén az Európai Unió normáihoz igazították a gyár higiéniai és műszaki állapotát, egyúttal a technológia is mindenben megfelel a közös Európa szigorú előírásainak. Mindez az ott dolgozó százharminc ember munkahelyét is hosszú távon garantálja.

Főállatorvosi ellenőrzés

A vöröshús- és szárazárugyártásban erős Békés megyében a képzeletbeli dobogóra állhatott fel a Csabahús Kft., ugyanis a Körös-völgyben a Gyulai Húskombinát Rt. és a szarvasi Alföldi-Hús Rt. mellett a harmadikak abban a sorban, amely aszerint rangsorolja az húsüzemeket, hogy melyikük szállíthatja termékeit a világ egyik legnagyobb felvevő piacára, a jövő tavasszal huszonöt tagállamra bővülő Európai Unióba. Az idén 2 milliárd forintot meghaladó árbevétel mellett valamivel több mint 100 milliós nyereséget terveznek a Csabahús Kft.-nél.

Kecsegtető lehetőségek

Dékány Ferenc szakmailag nagy fegyverténynek, üzletileg pedig kecsegtetőnek nevezte a mostani fejlesztés révén megnyíló új lehetőségeket. Ehhez hozzátette: az üzem kezdetektől fogva, de különösen a Debreceni Hús Rt. tulajdonába kerülés óta eltelt hat esztendőben tudatosan és következetesen dolgozik azon, hogy a hazai, valamint a közép- és kelet-európai külpiaci pozíciókat megerősítse, egyúttal mielőbb kiterjessze azt Nyugat-Európa felé. Mindez a számok nyelvén azt jelenti, hogy az eddigi 27-ről 40 százalékra nőhet az export részaránya a Békéscsabán előállított termékekből.

Mint a nyár eleji békéscsabai avató ünnepségen kiderült: a fejlesztések sora még nem zárult le a Csabahús Kft.-nél. Kovács István, a Debreceni Hús Rt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy még az idén 154 millió forintos Sapard-támogatással elvégzik az üzem külső rekonstrukcióját, és ezzel párhuzamosan bővítik az érlelő kapacitást is. Ez azért is szükséges, mert 1996 óta közel négyszeresére nőtt az itt előállított árumennyiség, amely az idén megközelíti a 2 ezer tonnát. Kovács István mindezt azzal toldotta meg, hogy modern gépek beszerzése is a tulajdonosok tervei között szerepel, ezzel a békéscsabai üzem hatékonysága és az itt dolgozók munkakörülményei egyszerre javulnának. Abban a tulajdonosok, a békéscsabai üzem vezetői és a helyi szakszervezeti tisztségviselők is egyetértettek, hogy a fejlesztések a további hosszú távú és kiegyensúlyozott foglalkoztatás legfőbb garanciái. A bértömeg alakulása kiegyensúlyozott termelésről tanúskodik, valamint a menedzsment és a HDSZ alapszervezetének konstruktív együttműködését mutatja. A tavalyi 129 milliós bérösszeg ez év végére megközelíti a 140 milliót.

Igazi hungarikum

Dékány Ferenc érdeklődésünkre elmondta, hogy a Csabahús Kft. megalakulása óta a tradicionális kolbász, méghozzá a Csabai kolbász gyártásának jelentős üzemévé nőtte ki magát. Gyári keretek között készülő, de a házi kolbász készítés minden erényét magán viselő termékeiket védjegyeztették, emellett több késztermékük is az elismerések sokaságát gyűjtötte be, így magától értetődő, hogy védjegyoltalom alatt állnak. A Csabai kolbászt igazi hungarikumnak tartja Dékány Ferenc, amelynek zamata semmi mással össze nem keverhető. A Csabahús Kft. első embere hangsúlyozta: az igazi Csabai kolbász csak sertéshús felhasználásával készül, főként nagysúlyú és koca sertések húsából. A békéscsabai cég a kolbászkészítéshez éves szinten mintegy tízezer sertés húsát használja fel. A cégvezető ehhez hozzáfűzte, hogy fő termékük megfelelő bükkfával történő füstölési eljárással kapja meg az aromáját, amelyet több hétig tartó érlelési folyamat követ. Ebből is kiviláglik, hogy a kolbászkészítés több, mint futószalag mellett végezhető húsipari szakmunka. Éppen ezért nagy tapasztalatot, hozzáértést és szakértelmet követelő munkáról van szó, amelynek végeredménye és végterméke a kellemes zamatú és jó aromájú paprikás és csípős Csabai kolbász.

A már említett békéscsabai avató ünnepségen a Csabahús Kft. mögött álló cégcsoport tulajdonosai mellett dr. Bálint Tibor országos főállatorvos, valamint az állat-egészségügyi állomás Békés megyei kirendeltségének vezetői is részt vettek. A hatósági szakemberek megemlítették, hogy a Csabahús Kft. vezetése a technológiai és higiéniai beruházás és fejlesztés során mindvégig jó partnernek bizonyult. - Közelgő uniós csatlakozásunk előtt elmondhatjuk, hogy felkészültünk a kihívásokra, egyben teljesítettük a velünk szemben támasztott követelményeket. Üzemünk higiéniai, műszaki állapota, valamint dolgozóink és technológiánk fegyelme megfelel az Európai Unió szigorú élelmiszerbiztonsági előírásainak. Ez pedig azt jelenti, hogy a honi élelmiszer-feldolgozók legillusztrisabb csoportjába kerültünk be. Ennek a rangjára vigyázni fogunk, az ezzel járó felelősséget pedig vállaljuk - mondta végezetül Dékány Ferenc.

Bod Tamás