HÚSOS 2010. XVIII. évfolyam 5.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Elsők voltak bérfejlesztésben

Erősíti piaci pozícióit a Kométa

A kaposvári húsüzemben elsőként sikerült a szakszervezetnek és a cégvezetésnek megállapodni az idei bérfejlesztésről, a foglalkoztatás stabil, a Kométa új beruházásokkal és termékfejlesztéssel erősíti piaci pozícióját - mondta el a Húsosnak Vida Kálmán, a HDSZ kaposvári szervezetének elnökétől.

- Szeptember végén járunk, ilyenkor már ismertek az első félévi számok, érdemes áttekinteni az elért eredményeket és megvalósulatlan terveket, nem utolsó sorban azért is, mert még van idő korrigálni, intézkedéseket hozni, hogy év végén a célok lehető legjobb végrehajtásáról lehessen számot adni. Hogyan alakult az idei év a Kométánál?

- A mi húsüzemünkben nyáron volt egy holtszezon, de ez nem csak ránk jellemző, más húsfeldolgozóknál is tapasztalható. Ezekben a hetekben 2-3 napos vágás, 4-5 napos csontozás jellemezte a termelést. Szeptemberben már egy felfutást tapasztal a vállalat vezetése, élénkül a húspiac. Úgy néz ki, hogy tudjuk fokozni a vágási számot, illetve az értékesítést mind a belföldi-, mind pedig az export piacon.

-Mit mutatnak a számok, mennyire eredményes a termelés?

- Mivel a cég a nyári hónapokban - ahogy már említettem - visszafogott intenzitással működött, ezért én úgy gondolom és ezt a vállalat vezetése is megerősítette, hogy az évnek ebben a szakaszában, jelenleg veszteségesek vagyunk. Hasonlóan más húsipari cégekhez. Abban bizakodunk, hogy az utolsó negyedév jobb lesz, és egész évet tekintve nulla körüli eredményt mutat a társaság, nem lesz vesztesége.

- Az eredményeket tekintve milyen súlyt képvisel a belföldi értékesítés, illetve az export?

- Mindenki tudja, hogy a belföldi piac telítődött, a gazdasági válság hatására az emberek visszafogták a fogyasztásukat. Éppen ezért a cégvezetés a külpiacok felé orientálódott, ennek köszönhetően jelen vagyunk a környező országok piacain, de felfutóban van az Olaszországba irányuló kiszállításunk is. Kamionban szállítunk nyershúsokat és készítményeket, ami ellensúlyozza a beszűkült hazai piacot.

- Ebben a szituációban jut-e pénz és energia termékfejlesztésre?

- Igen. Folyik termékfejlesztés. A cég megszüntette azoknak a termékeknek a gyártását, amelyeket kevésbé kedvelnek a fogyasztók, helyükre más termékek kerülnek. Most dolgozunk egy érlelt vastagkolbász terméken, neve még nincs. Toast-sonkát gyártunk, a toast-kenyér formájához hasonlót. Ezen kívül is folynak fejlesztések, de azok még nem publikusak.

- Milyen más típusú fejlesztések, beruházások vannak Kaposváron?

- Tavasszal a szárazáru-érlelő kapacitását harminc százalékkal bővítettük, ezek az új érlelők fel vannak töltve. Hozzáfogtunk a hűtőház rekonstrukciójához. Kialakítottunk két új hűtőboxot, illetve megújul a teljes hűtőházi technológia. A távlati tervekben szerepel egy logisztikai központ létrehozása a cégnél. Innen viszik majd ki a szállítmányozók a termékeket adott területekre.

- Az év elején hallottuk hírét a szakszervezet és a cégvezetés között létrejött bérmegállapodásnak. Sikerült végrehajtani?

- A húsiparban mi tudtunk legelőször megegyezni a cégvezetéssel az idei bérfejlesztésről. Március 1-től bérfejlesztést hajtottunk végre, 106 ezer forint havi keresetig 4 százalék, efölött 160 ezer forint keresetig pedig 3 százalék béremelésben részesültek a kollégák. Ezt a differenciálást a szuperbruttós adózási forma indokolta, amely az alacsonyabb keresetűeknél nem biztosította a reálbér megőrzését.

- Hallhatunk konkrét számokat a Kométánál lévő átlagbérekről?

- Hogyne. A 2010. augusztus 31-i állapot szerinti a Kométa létszáma 556 fő, ebből fizikai 445 fő, szellemi (alkalmazotti) 111 fő állományú. Ez az átlagos állományi létszám, ezen felül 47 fő jogi állományú munkavállalója van a cégnek, GYES-en, GYED-en, és a 30 napon túli táppénzes állományban lévők. Bruttó értékben a fizikai állományúak havi átlagbére 128.000.-Ft volt, a szellemi (alkalmazotti) állományúak pedig átlagosan havi 224.000 forint bért kaptak. A vállalati átlagbér 169.000 forint volt. Bruttó értékben számolva. Hozzá kell tennem, hogy a béremelés ellenére nem sokat emelkedett a dolgozók bére, mivel munkával nem mindig voltak ellátva.

- Ami keveset tudni lehet róla, az ágazatban a menedzsment sem túlfizetett.

-Sajnos ez igaz. Az állami cégekhez képest keveset kapnak a vezetők. A kétmilliós határt, amit állami területen kijelöltek, szerintem az ágazatban sehol sem érik el a vezetői fizetések.

- Milyen a foglalkoztatási helyzet, lesznek-e új munkahelyek?

- Nálunk tavaly volt egy létszámleépítés, a céget átvilágították. A mostani létszám a cég biztonságos működéséhez szükséges, mivel a tevékenységünk a vágástól a feldolgozásig mindent átfog. Remélem, hogy a munkával való ellátottság az ősz folyamán javul, a vágóvonalon tudnak dolgozni akár heti öt napot is. Ehhez persze piacok kellenek.

- Hogyan érintik a cég terveit a kormány meghirdetett, illetve várható intézkedései?

- Mi nagy cégnek számítunk az árbevételt és foglalkoztatást tekintve is. Az eddig hozott kormányzati intézkedések bennünket közvetlenül nem nagyon érintenek. Gondot jelent viszont, hogy manapság nehéz banki hitelhez jutni, ami a beszállítókat és a kereskedelmi partnereket is érinti. Ezen a téren nem várható javulás a bankadó miatt. De a legnagyobb gondunk az ágazatban mintegy 30 százalékos arányban jelenlévő feketegazdaság. Szerintünk ezt egyetlen módon lehetne megszüntetni, ha a kormány a hús forgalmi adóját levinné a környező országok szintjére, 9-10 százalékra. A kisüzemeknél eleve kisebbek a működési költségek, ha pedig adókerülésre is vetemedik, akkor behozhatatlan versenyelőnybe kerül velünk szemben.

- Köszönöm a beszélgetést.